Mięso komórkowe Aleph Cuts™ coraz bliżej nas
Pozyskiwanie mięsa bez cierpienia i zabijania zwierząt, to najlepsze co mogło się nam przytrafić. Dla przyszłych pokoleń mięso komórkowe będzie takim samym standardem, jak obecnie hodowle i połowy. Do ekosystemu powróci ziemia uprawna i odetchnie atmosfera, ta wizja przyszłości jest naszą wielką szansą na sukces.
Jak zjeść krowę i mieć krowę?
Mięso hodowane komórkowo Aleph Cuts™ z Aleph Farms
Choć mięso komórkowe nie gości jeszcze na naszych stołach, już rozpala wyobraźnię konsumentów i napędza innowacyjne technologie wiodących ośrodków naukowych. Izraelska firma Aleph Farms właśnie złożyła pierwszy w historii wniosek do szwajcarskich organów regulacyjnych w sprawie zalegalizowania mięsa hodowlanego komórkowo w Europie. Aleph Farms to izraelska firma zajmująca się rolnictwem komórkowym, która projektuje nowe sposoby uprawy wysokiej jakości produktów zwierzęcych dla poprawy zrównoważonego rozwóju, bezpieczeństwa żywnościowego i dobrostanu zwierząt w naszych systemach żywnościowych.
Najnowsza technologia rolnictwa komórkowego, uprawa mięsa Aleph Cuts™
Przy użyciu nowej technologii rolnictwa komórkowego uprawa mięsa Aleph Cuts™ - tak nazywa się produkt finalny, trwa około czterech tygodni. Komórki wykorzystane do produkcji, czy też uprawy pierwszego Petit Steak, czyli steku komórkowego, pochodzą od krowy o imieniu Lucy rasy Black Angus z Kalifornii. Jak oceniają kucharze z najlepszych restauracji - cienki stek, gęsty smak, steki wołowe Petit Steak smakują niesamowicie i są łatwe w przygotowaniu. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w podobnej technologii uzyskać jagnięcinę lub mięso ryb.
Przy użyciu nowej technologii rolnictwa komórkowego uprawa mięsa Aleph Cuts™ trwa zaledwie cztery tygodnie
Nie zagłębiając się w tajniki biotechnologii, hodowlę komórek pobranych od krów wspomaga białko roślinne, które zapewnia strukturę wspierającą wzrost komórek, pełniąc krytyczną funkcję w procesie hodowli mięsa. Roślinna macierz białkowa modeluje proces wzrostu komórkowego, gdzie komórki rosną wzdłuż wspierającej sieci białek i innych związków. Roślinna matryca białkowa w technologii hodowli mięsa komórkowego Aleph Farms jest porowata, ma dużą powierzchnię i miejsce na tlen, co pozwala komórkom naśladować formowanie się włókien mięśniowych. Wspomaga również dojrzewanie komórek i ich zdolność do tworzenia tkanek, przyczyniając się do wysokiej jakości tekstury steków. Wygląda na to, że wreszcie udało się wyprodukować mięso o właściwej strukturze 3D, łudząco podobnej do oryginału, co powinno ucieszyć nie tylko restauratorów.
Smaczne i pożywne steki Aleph Cuts™, w hodowli tradycyjnej mięso stanowi mniej niż 40% całkowitej wagi krowy
Hodowla, a lepiej uprawa komórkowa Aleph Farms ustanawia nowe standardy w branży mięsa komórkowego. Produkty Aleph Cuts™ są identyfikowalne, nie zawierają antybiotyków i oferują dostosowane odżywianie, zapewniając właściwości mięsa zwierzęcego bez jego wszystkich wad. Aleph Farms nie planuje hodowli krów, ponieważ wystarczy jednorazowa zbiórka zapłodnionych komórek jajowych krowy Lucy. Pozwala to uprawiać wysokiej jakości, smaczne i pożywne Aleph Cuts™ bez całej reszty krowy, bo warto zauważyć, że mięso stanowi mniej niż 40% całkowitej wagi krowy. Aleph Farms zapewnia, że jest w stanie wyhodować tysiące ton steków, tylko z tej jednej kolekcji komórek, pobranych bezpiecznie od Lucy.
Zapłodnione jajo pozyskane od Lucy rozwija się przez krótki okres czasu, by następnie stać bankiem komórek do pobrania. Komórki te mają potencjał dojrzewania do różnych typów komórek tworzących mięso, takich jak komórki produkujące mięśnie i kolagen, bioidentyczny z prawdziwym. Komórki są przechowywane w banku komórek w temperaturach poniżej zera i są używane do hodowli mięsa Aleph Cuts™.
Komórki steku Petit Steak pochodzą od kalifornijskiej krowy rasy Black Angus
Stabilność ekonomiczna Aleph Farms jest możliwa jedynie w sytuacji rentownej przyszłości ekonomicznej jej produktów, które muszą być dostępne na całym świecie w przystępnej cenie. Aby napędzać zrównoważony wzrost swojej działalności Aleph Farms współpracuje z partnerami zarówno w bliższych, jak i dalszych łańcuchach dostaw, pomagając na każdym etapie obniżyć koszty, by uzyskać korzyść skali i osiągnąć parytet cen z konwencjonalnym rynkiem mięsa.
Niezbędne jest podjęcie równolegle odpowiedniej polityki promocji i informacji, mającej na celu wykazanie i uzmysłowienie rzeczywistych kosztów produkcji i konsumpcji, jako globalnego bilansu zysków, jaki niosą ze sobą nowe metody hodowli mięsa komórkowego. W tym procesie niezbędna jest współpraca z partnerami na różnych rynkach, aby wspierać i promować lokalne kultury kulinarne, wzmacniać lokalne społeczności i renomowane restauracje. Metoda - "Przez żołądek do serca" - zawsze się sprawdza. Aleph Farms śmiało spogląda w przyszłość, program kosmiczny Aleph Zero ma zatroszczyć się o żywność planowanych misji na Księżyc i Marsa. To się nazywa myślenie perspektywiczne.