Mięso hodowane komórkowo Future Meat

Żywieniowe trendy na najbliższą przyszłość nie są łaskawe dla kulinarnych dogmatyków. Odejście od mięsa na rzecz alg i wodorostów czy roślin strączkowych może i brzmi rozsądnie, ale nie budzi entuzjazmu. Nie łatwo zmienić zakorzenione nawyki bez wyraźnego powodu. Na szczęście naukowcy już nad tym pracują.

Żywieniowe trendy przyszłości. Branża cultivated meat ratuje naszą dietę i planetę

Believer Meats mięso hodowane komórkowo

Believer Meats mięso hodowane komórkowo

W czasie zbliżającego się niebezpiecznie kryzysu klimatycznego i ekologicznego specjaliści z różnych dziedzin, od żywienia, klimatu i naszego zdrowia, coraz częściej zgodnie artykułują postulaty zmian, jakie nieuchronnie czekają naszą cywilizację w zakresie żywienia i problemu wyżywienia ludzkości. Koszt środowiskowy wszystkich dziedzin rolnictwa i przemysłu, związanych pośrednio i bezpośrednio z żywieniem jest bardzo wysoki dla całej planety, co automatycznie przenosi się niekorzystnie na nasze zdrowie i jakość życia.

Przejście na zdrową dietę do 2050 r. będzie wymagać znaczących zmian w żywieniu. Globalna konsumpcja owoców, warzyw, orzechów i roślin strączkowych będzie musiała się podwoić, gdy konsumpcja produktów spożywczych, takich jak czerwone mięso i cukier powinna się zmniejszyć o więcej niż 50%. Dieta bogata w produkty pochodzenia roślinnego i z mniejszą ilością pokarmów pochodzenia zwierzęcego zapewnia zarówno poprawę zdrowia, jak i korzyści dla środowiska. Prof. Walter Willett MD Harvard T.H. Chan School of Public Health

Future Meat izraelski producent mięsa komórkowego

Future Meat izraelski producent mięsa komórkowego

Upraszczając, aby przeżyć musimy się odżywiać nie szkodząc środowisku naturalnemu, a niestety szkodzimy i jemu i sobie jednocześnie. Aby wyjść z błędnego koła na drodze do samounicestwienia musimy konsekwentnie podejmować działania odwracające ten wysoce szkodliwy proces. Jeśli nie dla nas, to już z pewnością dla następnego pokolenia, nie jest to możliwe bez zrównoważonego rozwoju we wszystkich dziedzinach naszego życia. Jednym z większych szkodników cywilizacji jest mięso, a także inne produkty pochodzące z hodowli zwierząt, stąd intensywne wysyłki naukowców i biotechnologów w poszukiwaniu substytutów. Coraz szersza oferta vege zaczyna być atrakcyją alternatywą dla wybranych, jednak nie dla miłośników prawdziwego mięsa. Specjalnie dla nich powstaje oferta mięsa Cultivated Meat, hodowanego w laboratoriach z komórek pobranych jednorazowo i nieszkodliwie od zwierząt. Ma wszelkie zalety prawdziwego mięsa, jednak bez jego wielu wad. Oto fakty:

1. Jest lepsze dla zwierząt

Proces pozyskiwania komórek i sama hodowla mięsa w laboratorium nie wiąże się z cierpieniem zwierząt i nie da się porównać do ich gehenny w obecnych farmach i ubojniach.

2. Uwalnia ziemię rolną

Produkcja mięsa zwierzęcego wymaga około 70% światowych gruntów ornych do uprawy pasz dla zwierząt. Hodowla komórek mięsnych umożliwi produkcję mięsa bez konieczności hodowli zwierząt i zajmowania gruntów rolnych do produkcji pasz. Wykorzystanie gruntów pod produkcję mięsa można zmniejszyć o 99%!

3. Oszczędza wodę

Produkcja mięsa hodowanego komórkowo zużywa znacznie mniej zasobów wodnych w porównaniu z produkcją konwencjonalną. Badania wykazały, że rolnictwo odpowiada za 92% naszego zużycia wody, do wyprodukowania 1 kg wołowiny potrzeba 15 415 litrów świeżej wody. Zużycie wody w mięsie komórkowym można zmniejszyć o 82%-96% w zależności od produktu.

4. Zwiększa dostępność mięsa

Według przewidywań demografów liczba mieszkańców ziemi w perspektywie do 2050 roku przekroczy 9,5 miliarda. Oznacza to konieczność zwiększenia produkcji żywności, jeśli mamy wykarmić przyszłe pokolenia. Obecnie zasoby naturalne na całym świecie, takie jak ziemia pod uprawy, woda i zwierzęta hodowlane są już mocno wyeksploatowane. Badania pokazują, że w nadchodzących latach niemożliwe będzie wyhodowanie wystarczającej liczby zwierząt, aby wyżywić całą populację. Spożywanie mięsa komórkowego zwiększy dostęp do żywności, a co za tym idzie pomoże potencjalnie zmniejszyć głód na świecie. Hodowane mięso wykorzystuje zaledwie ułamek zasobów naturalnych zajmowanych przez konwencjonalną produkcję mięsa, nie wymaga hodowli ani uboju zwierząt, ponieważ początkowe komórki rosną w nieskończoność. Oznacza to, że hodowane mięso może żywić naszą rosnącą globalną populację w nieskończoność.

5. Lubimy jeść mięso

Na całym świecie rośnie popyt na mięso i ten trend nie wykazuje oznak spowolnienia. W rzeczywistości spożycie mięsa na świecie podwoiło się w ciągu ostatnich dwóch dekad, a prognozy przewidują, że popyt na białko pochodzenia zwierzęcego wzrośnie o 13% przed końcem tej dekady. Im wyższy popyt, tym większą presję będzie musiał znieść łańcuch dostaw, aby go zaspokoić. Już dzisiaj zaczynamy rozumieć i doceniać wartość rozwiązań alternatywnych dla mięsa konwencjonalnego, jak mięso pochodzenia roślinnego z drukarki 3D. Mięso komórkowe stanowi kolejną opcję białka pochodzenia zwierzęcego, która może złagodzić presję wywieraną na konwencjonalne metody produkcji, przy znacznym ograniczeniu zasobów naturalnych niezbędnych do produkcji mięsa. Dodatkowo mięso komórkowe nie zawiera GMO ani antybiotyków, obecnych w mięsie tradycyjnym.

Believer Meats mięso hodowane komórkowo

Believer Meats mięso hodowane komórkowo

Rynek produkcji mięsa komórkowego wciąż oczekuje na przepisy regulujące zasady funkcjonowania, jednak już teraz wiele firm oferuje produkty o tych samych lub większych walorach odżywczych, zdrowotnych i smakowych. Doskonałym przykładem szybkiego rozwoju nowej branży Cultivated Meat jest izraelska firma Future Meat. Powstała w roku 2018 już zdobyła uznanie w USA, ojczyźnie steków i hamburgerów, pod nazwą Believer Meats.

Believer Meats mięso komórkowe

Believer Meats mięso komórkowe

Jedno jest pewne, bez przyspieszenia w dziedzinie produkcji żywności, przy jednoczesnym ograniczeniu zasobów i wpływu na środowisko naturalne, żywność hodowana komórkowo jest jednym z ważniejszych trendów, pozwalających patrzeć z nadzieją na przyszłość naszej wciąż mięsożernej cywilizacji.

Masz uwagi. Napisz do nas :)

Zgłoś swój eko biznes. Napisz do nas