Kawa bez kawy Atomo jak prawdziwa
Ostatnie wieści dla miłośników kawy nie brzmią zbyt optymistyczne. Jak wynika z badań i prognoz, niekorzystne zmiany klimatyczne znacznie utrudnią uprawę kawy Arabica w nadchodzących latach, do roku 2050 może zniknąć do 50% jej światowych upraw. To już wpływa na podaż i cenę kawy, ale jednocześnie na pobudza kreatywność do działania.
Ekologiczny zamiennik kawy Arabica
Kawa bez kawy Atomo smakuje jak prawdziwa
Arabica - kawa, z której korzystają m.in. takie marki jak Starbucks, jest dość wybrednym gatunkiem wymagającym specyficznych warunków klimatycznych do rozkwitu, a te z roku na rok drastycznie się pogarszają. Wrażliwa na zmiany klimatyczne kawa, podobnie jak wiele innych roślin, źle znosi ekstremalne warunki pogodowe. Susze, burze i mróz, wcześniej rzadkie lub niespotykane na niektórych obszarach, stają się normą w regionach rolniczych na całym świecie, utrudniając rolnikom planowanie z wyprzedzeniem, sieją spustoszenie w dostawach i powodują wzrost cen. Powiększanie powierzchni rolnych kosztem wylesiania, to jedna z większych zbrodni na klimacie, co tylko pogarsza i tak już złą sytuację.
Pierwsze na świecie espresso bez ziaren, alternatywna kawa bez kawy Atomo
Tymczasem amerykański startup Atomo Coffee jeszcze po pod koniec 2023 zaprezentował w Gumption Coffee w Nowym Jorku pierwsze na świecie espresso bez ziaren, czyli alternatywną kawę bez kawy, za to z jej wszystkimi zaletami. Wspierany znacznymi funduszami startup planuje w bieżącym roku zaatakować swoim produktem większość liczących się w USA punktów serwujących kawę i jednocześnie przygotowuje otwarcie zakładu, który będzie w stanie produkować 20 milionów kilogramów rocznie. Atomo Coffee jest pionierem przełomowej technologii umożliwiającej ekstrakcję składników kawy z szeroko dostępnych produktów spożywczych, pochodzących z gospodarstw rolnych i recyklingu.
Kawa nie musi pochodzić z upraw tradycyjnych. Skład kawy bez kawy Atomo nie jest tajemnicą - nasiona daktyla, nasiona ramonu, ekstrakt z nasion słonecznika, fruktoza, białko grochu, proso, cytryna, gujawa, odtłuszczone nasiona kozieradki, kofeina i soda oczyszczona
Podstawowe składniki kawy Atomo nie są tajemnicą - nasiona daktyla, nasiona ramonu (chlebowca), ekstrakt z nasion słonecznika, fruktoza, białko grochu, proso, cytryna, gujawa, odtłuszczone nasiona kozieradki, kofeina i soda oczyszczona. Jak zapewnia producent udało się perfekcyjnie zastąpić wszystkie z 28 składników, które można znaleźć w tradycyjnej kawie, aby zapewnić pyszne doznania kawowe przy całkowicie nowej metodzie produkcji. Nie bez znaczenia są środowiskowe oszczędności wynikające z kawy Atomo:
- 94% mniej wody
- 93% mniej CO2
- 0% wylesiania
Espresso Atomo ma niższą kwasowość, wysoką zawartość przeciwutleniaczy i czystą kofeinę w rozsądnej ilości (100 mg na porcję), co jest dobre dla zdrowia i żołądka każdego kawosza. Produkty Atomo zostały zaprojektowane tak, aby ograniczyć większość negatywnych reakcji wywoływanych przez kawę, zapewnić rytuał i smaki, których oczekujemy, bez nieprzyjemnych skutków ubocznych. Badania wykazały również, że Atomo znacząco zmniejsza przebarwienia zębów związane z kawą tradycyjną.
Kawa bez kawy Atomo to 94% mniej wody, 93% mniej CO2 i 0% wylesiania
Jak zapewnia producent, nie zamierza ani wypierać prawdziwej kawy z rynku, ani też rolników uprawiających kawę na całym świecie. Atomo chciałby swoim produktem zrekompensować jedynie spadek produkcji kawy tradycyjnej, spowodowany zmieniającymi się warunkami klimatycznymi, które zmuszają większość producentów do powiększania obszarów upraw. Konsekwencją tego jest drastyczne wylesianie i zwiększone zużycie wody. Oferując alternatywne, zrównoważone i przyjazne dla planety rozwiązanie kawowe, Atomo stworzyło dla świata kawoszy nowy sposób na dalsze cieszenie się napojem, bez dalszego powiększania strat środowiskowych. Zawsze lepiej mieć wybór.
Atomo Coffee Team