Ekologiczny zamiennik białka jaja kurzego Bioalbumen
Roślinne zamienniki białka jaja kurzego mają znacznie lepszą passę niż mięsne alternatywy i odnoszą prawdziwe sukcesy rynkowe. Może i nie wywołują wielkich emocji, ale doskonale trafiają w potrzeby rynkowe i ekologiczne trendy. Właśnie stajemy się uczestnikami przemian, początkujących zrównoważony system żywnościowy, choć nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę.
Onego Bio fiński pionier technologii kulinarnej
Zamiennik białka jaja kurzego Bioalbumen w technologii Onego Bio
Fiński start-up zajmujący się technologią spożywczą Onego Bio już osiągnął wiele jako producent białka jaja niezwierzęcego Bioalbumen®, inaczej albuminy pochodzenia roślinnego, produkowanej przy użyciu opatentowanej technologii fermentacji precyzyjnej na bazie grzybów. Tylko przemysłowa produkcja zamienników białka jaj jest w stanie zaspokoić globalny popyt na dużą skalę, pomagając tworzyć wydajne łańcuchy dostaw i wspierając coraz bardziej zrównoważony system żywnościowy. Firma Onego Bio współpracuje już z największymi firmami spożywczymi w celu wykorzystania Bioalbumenu jako substytutu białka jaj w różnych produktach, w wypiekach, wyrobach cukierniczych, sosach i makaronach.
Nowatorska i wydajna technologia Onego Bio jest w stanie zaspokoić potrzeby przemysłu spożywczego
Obecnie Onego Bio finalizuje plany budowy swojego pierwszego zakładu produkcyjnego na skalę przemysłową w USA, co podnosi możliwość ekspansji firmy na całkiem nowy poziom. Pojemność fermentacyjna nowego zakładu ma wynieść dwa miliony litrów, co odpowiada produkcji białka około sześciu milionów kur niosek, a tego nie da się już przeoczyć. Onego Bio twierdzi, że ich Bioalbumen® odpowiada smakowi, wartości odżywczej i funkcjonalności tradycyjnych jaj, zapewniając jednocześnie ponad 90-procentową redukcję śladu środowiskowego. Przy apetycie na wypieki i desery mieszkańców USA, łatwo wyobrazić sobie ile prawdziwych jajek mniej trzeba wyprodukować, przechować i przewieźć, a spodziewane zyski działają na wyobraźnię inwestorów.
Alternatywne białko kurze Bioalbumen fińskiej firmy biotechnologicznej Onego Bio
Od czasu wydzielenia się z Centrum Badań Technicznych VTT w Finlandii w 2022 r. firma Onego Bio zaskakująco szybko się rozwija. W 2023 r. została laureatem nagrody Fast Company World Changing Ideas, a na początku 2024 r. zakończyła rundę finansowania na kwotę 36,5 mln euro, by kilka miesięcy później pozyskać dodatkowe 14 milionów euro w ramach programu Akcelerator Europejskiej Rady ds. Innowacji (EIC), zwiększając całkowite finansowanie do 65 milionów euro. To czytelny sygnał z rynku, że jest gotów wspierać technologie o dużym potencjale rozwoju, które istotnie wpływają na transformację w kierunku gospodarki zrównoważonej.
Zakład produkcyjny Onego Bio (Finlandia)
Onego Bio to pionier technologii kulinarnej, który realnie wywiera wpływ na gospodarkę i środowisko, ograniczając hodowlę i związane z tym koszty i zasoby, jak woda czy energia. W zamian oferuje przemysłową produkcję i regularne dostawy substytutu białka dla wielu zastosowań w produkcji żywności, uwalniając rynek od ryzyka, a środowisko od zanieczyszczeń, tylko kury muszą sobie poszukać innego zajęcia.
Roślinne białko jaja kurzego alternatywa dla przemysłu spożywczego.