Ekologiczny zamiennik białka jaja kurzego Bioalbumen

Roślinne zamienniki białka jaja kurzego mają znacznie lepszą passę niż mięsne alternatywy i odnoszą prawdziwe sukcesy rynkowe. Może i nie wywołują wielkich emocji, ale doskonale trafiają w potrzeby rynkowe i ekologiczne trendy. Właśnie stajemy się uczestnikami przemian, początkujących zrównoważony system żywnościowy, choć nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę.

Onego Bio fiński pionier technologii kulinarnej

Ekologiczny, roślinny zamiennik białka jaja kurzego Bioalbumen

Zamiennik białka jaja kurzego Bioalbumen w technologii Onego Bio

Fiński start-up zajmujący się technologią spożywczą Onego Bio już osiągnął wiele jako producent białka jaja niezwierzęcego Bioalbumen®, inaczej albuminy pochodzenia roślinnego, produkowanej przy użyciu opatentowanej technologii fermentacji precyzyjnej na bazie grzybów. Tylko przemysłowa produkcja zamienników białka jaj jest w stanie zaspokoić globalny popyt na dużą skalę, pomagając tworzyć wydajne łańcuchy dostaw i wspierając coraz bardziej zrównoważony system żywnościowy. Firma Onego Bio współpracuje już z największymi firmami spożywczymi w celu wykorzystania Bioalbumenu jako substytutu białka jaj w różnych produktach, w wypiekach, wyrobach cukierniczych, sosach i makaronach.

Alternatywne białko kurze Bioalbumen

Nowatorska i wydajna technologia Onego Bio jest w stanie zaspokoić potrzeby przemysłu spożywczego

Obecnie Onego Bio finalizuje plany budowy swojego pierwszego zakładu produkcyjnego na skalę przemysłową w USA, co podnosi możliwość ekspansji firmy na całkiem nowy poziom. Pojemność fermentacyjna nowego zakładu ma wynieść dwa miliony litrów, co odpowiada produkcji białka około sześciu milionów kur niosek, a tego nie da się już przeoczyć. Onego Bio twierdzi, że ich Bioalbumen® odpowiada smakowi, wartości odżywczej i funkcjonalności tradycyjnych jaj, zapewniając jednocześnie ponad 90-procentową redukcję śladu środowiskowego. Przy apetycie na wypieki i desery mieszkańców USA, łatwo wyobrazić sobie ile prawdziwych jajek mniej trzeba wyprodukować, przechować i przewieźć, a spodziewane zyski działają na wyobraźnię inwestorów.

Alternatywne białko kurze Bioalbumen

Alternatywne białko kurze Bioalbumen fińskiej firmy biotechnologicznej Onego Bio

Od czasu wydzielenia się z Centrum Badań Technicznych VTT w Finlandii w 2022 r. firma Onego Bio zaskakująco szybko się rozwija. W 2023 r. została laureatem nagrody Fast Company World Changing Ideas, a na początku 2024 r. zakończyła rundę finansowania na kwotę 36,5 mln euro, by kilka miesięcy później pozyskać dodatkowe 14 milionów euro w ramach programu Akcelerator Europejskiej Rady ds. Innowacji (EIC), zwiększając całkowite finansowanie do 65 milionów euro. To czytelny sygnał z rynku, że jest gotów wspierać technologie o dużym potencjale rozwoju, które istotnie wpływają na transformację w kierunku gospodarki zrównoważonej.

Fińska firma biotechnologiczna Onego Bio producent alternatywnego biała bez kur

Zakład produkcyjny Onego Bio (Finlandia)

Onego Bio to pionier technologii kulinarnej, który realnie wywiera wpływ na gospodarkę i środowisko, ograniczając hodowlę i związane z tym koszty i zasoby, jak woda czy energia. W zamian oferuje przemysłową produkcję i regularne dostawy substytutu białka dla wielu zastosowań w produkcji żywności, uwalniając rynek od ryzyka, a środowisko od zanieczyszczeń, tylko kury muszą sobie poszukać innego zajęcia.

Roślinne białko jaja kurzego alternatywa dla przemysłu spożywczego

Roślinne białko jaja kurzego alternatywa dla przemysłu spożywczego.

Masz uwagi. Napisz do nas :)

Zgłoś swój eko biznes. Napisz do nas