Ekologiczny i zdrowy słodzik z chleba świętojańskiego CarobWay

Kreatywne podejście do roślin, wspierane przez współczesną naukę i technologię, odkrywa na nowo drzemiący w nich potencjał fascynujących możliwości. Chleb świętojański - Karob, słodkawa przekąska z dzieciństwa, może sprawić nam jeszcze wiele niespodzianek. Dziś wraca po latach w nowej odsłonie.

Odkrywamy potencjał prozdrowotny chleba świętojańskiego

Ekologiczny słodzik z chleba świętojańskiego CarobWay

Chleb Świętojański (Karob=Szarańczyn strąkowy=Ceratonia) Photo Credit: dietetycy.org

Znany od czasów starożytnych Chleb Świętojański inaczej Karob, Szarańczyn strąkowy lub Ceratonia zdążył odkryć przed nami swoje prozdrowotne zalety. Przedmiot setek badań naukowych i żywieniowych, dlatego tak dużo o nim wiemy, ma niski indeks glikemiczny, jest bogaty w polifenole i błonnik, nie zawiera GMO, o relatywnie skromnych wymaganiach upraw, to wystarczająca zachęta dla naukowców, by tej ciekawej rośliny nie spuszczać z oczu. Izraelski start-up CarobWay inwestował całe lata w badania, uwalniając ukryte właściwości chleba świętojańskiego i jego potencjał w żywieniu, kosmetykach, a nawet medycynie.

Ekologiczny słodzik z chleba świętojańskiego CarobWay

Ekologiczny słodzik z chleba świętojańskiego CarobWay

Na pierwszy ogień poszedł słodki smak chleba świętojańskiego, co od dawna wykorzystywane jest w produkcji żywności. Badania wykazują, że osoby spożywajace syrop i proszek z chleba świętojańskiego bogaty w D-pinitol, miały niższy poziom glukozy we krwi. Naukowcy sugerują, że ten efekt może wynikać z jego możliwej funkcji insulinopodobnej oraz silnych naturalnych zdolności przeciwcukrzycowych i regulujących insulinę.

Naturalny zamiennik cukru produkowany przez CarobWay zapewnia kompleksowe rozwiązanie, oparte na całej dobroci chleba świętojańskiego. Można go łatwo podłączyć do prawie każdego zastosowania związanego z żywnością i napojami. Dzięki szeroko zakrojonym badaniom dendrologicznym naukowcy z CarobWay wyselekcjonowali specyficzne odmiany drzewa chleba świętojańskiego, które rosną lokalnie i których owoce zapewniają łagodny, przyjemny karmelowy smak. Wiele słodzików z chleba świętojańskiego może mieć lekką gorzką nutę, ale słodzik CarobWay jest czysty i aromatyczny. Firma zademonstrowała nowy słodzik w prototypach żelków i batonów energetycznych, pochodzących z całych owoców chleba świętojańskiego, a sam słodzik dostępny jest w postaci syropu.

Naturalny zamiennik cukru produkowany przez CarobWay

Słodzik CarobWay - naturalny słodzik o niskim indeksie glikemicznym zastępuje cukier w stosunku 1:1

Według CarobWay słodzik z chleba świętojańskiego okazał się również obiecujący jako aktywny środek przeciw chorobie Alzheimera, przeciwnowotworowy, przeciwutleniający i przeciwzapalny, a także mający zdolność wspierania odporności i zdrowia wątroby. Słodzik CarobWay to naturalny, pojedynczy składnik, który pomaga firmom spożywczym uzyskać czystszą etykietę dla swoich produktów. Jest oparty na roślinach i nie zawiera GMO, co obecnie jest atrakcyjne dla konsumentów, którzy szukają przyjemności kulinarnej, bez szkodliwych konsekwencji dla zdrowia.

Ekologiczny słodzik z chleba świętojańskiego CarobWay

Naturalny zamiennik cukru produkowany przez CarobWay idealny dla cukrzyków

CarobWay prowadzi badania oparte na dowodach, aby możliwie kompleksowo wykorzystać wszystkie zalety odżywcze, zdrowotne i rolnicze chleba świętojańskiego, który zawiera dobry błonnik wspierający jelita, dobry cukier o niskim indeksie glikemicznym i jest łatwo dostępny. Wyselekcjonowane przez CarobWay odmiany chleba świętojańskiego są oszczędne w zapotrzebowaniu na wodę, zbiory odbywają się w sposób zmechanizowany i nie muszą być przechowywane w chłodni, ponadto sama produkcja jest całkowicie bezodpadowa.

Kompleksowa oferta produktów z chleba świętojańskiego CarobWay obejmuje trzy podstawowe grupy zastosowań:

Słodzik CarobWay - naturalny słodzik o niskim indeksie glikemicznym, który zastępuje cukier 1:1, wzmacnia smak i wrażenia konsumentów, idealny do żywności przeznaczonej dla konsumentów z wrażliwością na cukier.

Prebiotyki CarobWay - prebiotyczny proszek wzbogacony błonnikiem i polifenolami, które mają właściwości przeciwzapalne i wspierają zdrowy mikrobiom jelitowy. Nutraceutyki CarobWay mogą być stosowane w szerokiej gamie zastosowań związanych z żywnością i napojami oraz suplementami diety.

CarobWay z drzewa świętojańskiego składnikiem kosmetyków

CarobWay z drzewa świętojańskiego poszukiwany składnik do produkcji kosmetyków

Składniki kosmetyków CarobWay - kluczowe źródła nutrikosmetyków i środków miejscowych. Dzięki bogatemu składowi produkty CarobWay są poszukiwanymi składnikami na rynku kosmetycznym. Na zamówienie opracowywane są aplikacje do pielęgnacji urody od wewnątrz i do stosowania miejscowego.

Masz uwagi. Napisz do nas :)

Zgłoś swój eko biznes. Napisz do nas