Ekologiczne barwniki żywności Phytolon
Tak to już jest, że wszystko co jemy musi się nam podobać, jemy oczami i nie jest to utarty slogan, ale jeden z efektów działania psychologii smaku. Kolor żywności ma znaczenie, stąd usilne starania producentów i sprzedawców o właściwą kolorystykę produktów żywnościowych. Nie wszystkie barwniki są obojętne dla zdrowia lub smaku potraw, a coraz bardziej świadomi konsumenci sami zaczynają czytać etykiety w poszukiwaniu magicznego słowa - n a t u r a l n y.
Naturalne kolory z czystą etykietą
Ekologiczne barwniki żywności Phytolon
Żywe kolory z czystą etykietą zdecydowanie podnoszą atrakcyjność wizualną produktów żywnościowych, wyróżniają je od innych, sugerując świeżość, lepszy smak i wyższą jakość. Naturalne barwniki od dawna przyciągają nabywców i konsumentów, bo kojarzone są z ich zdrowym, roślinnym pochodzeniem, choć z drugiej strony zależność od rolnictwa i klimatu oraz zmian geopolitycznych istotnie wpływa na ich cenę i dostępność. Zdecydowaną nowość w tym zakresie prezentuje izraelski producent Phytolon, oferując wysokiej jakości naturalne barwniki spożywcze, pochodzące z najwyższej klasy technologii fermentacji powszechnie dostępnych drożdży piekarskich. Poprzez fermentację Phytolon zapewnia zrównoważoną alternatywę dla produkcji naturalnego barwnika, zmniejszając użytkowanie gruntów pod uprawy roślin, zużycie wody i emisję dwutlenku węgla w porównaniu z metodami opartymi na rolnictwie.
Phytolon to 90% mniejsza emisja gazów cieplarnianych, 95% mniejsze zużycie wody, 88% mniejsza powierzchnia upraw
Naturalne barwniki w wydaniu Phytolon obejmują wiele żywych kolorów: żółty, pomarańczowy, czerwony, różowo-fioletowy, które odpowiadają niezaspokojonym potrzebom w zakresie zadowalającej wydajności i opłacalności w przypadku wszystkich kategorii żywności, od nabiału, przez mięso roślinne, po słodycze przy jednoczesnym zachowaniu zdrowia dla ludzi i planety. Ponadto barwniki Phytolon mają wiele cech, które zapewniają wysoką kompatybilność ze wszystkimi kategoriami żywności, jak szeroki zakres pH, stabilność procesu i okres przydatności do spożycia, łatwe mieszanie bez utraty konsystencji i smaku barwionych potraw.
Technologia Phytolon, wykorzystująca procesy fermentacji, zapewnia niezależność produkcji barwników od rolnictwa i zmian geopolitycznych, co korzystnie wpływa na stabilność dostaw i przewidywalność cen, ma swój wkład w redukcję śladu węglowego i oszczędność zasobów naturalnych. Naturalne i żywe kolory barwników Phytolon to:
- 90% - mniejsza emisja gazów cieplarnianych
- 95% - mniejsze zużycie wody
- 88% - mniejsza powierzchnia upraw
w porównaniu do barwników roślinnych, dotychczas uważanych za naturalne i ekologiczne.
Fermentacja Phytolon zapewnia zrównoważoną alternatywę dla produkcji naturalnego barwnika
Technologia Phytolon wykorzystuje jakość i zalety betalain, klasy pigmentów występujących w roślinach, w połączeniu z opracowaniem nowatorskiej technologii niezawodnej i opłacalnej produkcji szerokiej gamy barwników na bazie betalainy. Technologia ta opiera się na wieloletnich wiodących badaniach i przełomowych wynalazkach w dziedzinie metabolomiki, genetyki i biochemii roślin, przeprowadzonych i osiągniętych przez grupę badawczą z izraelskiego Instytutu Nauki Weizmanna.
Technologia Phytolon wykorzystuje jakość i zalety betalain, klasy pigmentów występujących w roślinach
Zapotrzebowanie rynku na nowe naturalne barwniki spożywcze stale rośnie ze względu na oczekiwania konsumentów na zdrowsze barwniki spożywcze, zdolne zastąpić barwniki syntetyczne, które mogą mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Brak niezawodnych, naturalnych alternatyw pod względem jakości i opłacalności produkcji sprawił, że stosowanie naturalnych barwników spożywczych stało się wyzwaniem dla przemysłu spożywczego. Jak widać, potrzeby rynku i ochrona naszej planety, to najlepszy motor napędowy postępu.
Phytolon Team