Ekologiczne barwniki spożywcze na bazie roślin, naturalne i zdrowe
Kolor tego co jemy i pijemy ma znaczenie, ale nie zawsze wiemy skąd się bierze. Trudno dziś o produkt spożywczy bez chemicznego barwnika, tym bardziej warto stawiać na produkty ekologiczne zawierające naturalne barwniki roślinne. Nasz wybór, nasze zdrowie!
Zdrowo i kolorowo dzięki barwnikom naturalnym Oterra™
Ekologiczne barwniki spożywcze na bazie roślin Oterra™
Kolory bez wątpienia działają na zmysły i pobudzają instynkty napędzające sprzedaż, znamy to od dziecka, nic więc dziwnego że producenci wykorzystują ten fakt bezlitośnie, choć nie zawsze z troską o nasze zdrowie. W branży spożywczej barwniki pochodzenia naturalnego, a więc bezpieczne, są co prawda stosowane od dawna, ale na ogół nie zdajemy sobie sprawy ze skali wyzwań i postępu technologicznego w tej dziedzinie. Barwniki spożywcze muszą być bezpieczne dla zdrowia, w tym również dla alergików, nie mogą wpływać na smak, konsystencję i właściwości potraw o różnym pH i składzie.
Jednym ze światowych liderów w branży barwników spożywczych jest firma Oterra z siedzibą w Danii, która nie tylko produkuje szeroką gamę innowacyjnych barwników naturalnych dla ludzi i zwierząt, ale oferuje doradztwo i kompleksową pomoc w optymalnym doborze, dopasowanym do indywidualnych potrzeb klienta.
Oterra™ naturalne barwniki dla przemysłu spożywczego
W ciągu ostatnich pięciu lat firma Ottera wprowadzała na rynek około 20 produktów rocznie, aby sprostać zmieniającym się potrzebom rynku, zdobywając przy tym wielokrotnie nagrody za innowacyjne technologie produkcji. Dobrym przykładem takiej technologii może być trzykrotnie nagradzany słodki ziemniak Hansen™, nowe warzywo opracowane specjalnie ze względu na swoje unikatowe właściwości barwiące. Ziemniak Hansen™ daje odcienie od jaskrawoczerwonego do różowego, bardziej odporne na niskie pH niż inne barwniki, a dzięki długoterminowym umowom z siecią rolników jego uprawa stanowi ogromny impuls dla lokalnej gospodarki wiejskiej.
CapColors® barwniki marki Oterra™, kolory żywe, zamknięte, ustabilizowane
W palecie barw marki Ottera znajdziemy wszystkie barwy tęczy, pogrupowane według technologii wytwarzania i przeznaczenia:
FruitMax® kolory czyste i proste
Asortyment FruitMax® składa się z szerokiej gamy koncentratów owocowych, warzywnych i roślinnych, minimalnie przetworzonych przy użyciu delikatnych metod produkcji, pomagają w pozycjonowaniu produktów spożywczych i napojów jako zdrowych i mniej przetworzonych. Bez GMO, odpowiednie dla wegetarian, halal i diet koszernych.
CapColors® kolory żywe, zamknięte, ustabilizowane
Seria CapColors® oferuje wyjątkową wydajność i stabilność kolorów. Kapsułkowana formuła poprawia funkcjonalność i stabilność naturalnych pigmentów barwiących oraz pomaga zachować ich jasność i intensywność w żywności lub napojach, przy wysokiej odporności na ciepło, światło i powietrze. Zwiększona siła koloru zapewnia intensywne, żywe odcienie przy niższej dawce, bez migracji kolorów w produktach warstwowych
I-Colors® wibrujące pudry instant, które dobrze się rozprowadzają i łatwo rozpuszczają
Naturalne, bezpieczne dla zwierząt barwniki spożywcze Oterra™
Barwnik spożywczy w proszku do produktów w proszku przeznaczonych do rozpuszczania. I-Colors® równomiernie barwi proszek, łatwo się miesza i rozpuszcza, zapewniając żywe, intensywne odcienie w nawodnionych napojach, lodach, bulionach, galaretkach instant i nie tylko. Nie tworzy grudek i plam koloru.
DairyMax® maksymalny kolor przy minimalnym transferze
Gama serów dojrzewających DairyMax® w kolorze pomarańczowym i żółtym została opracowana, aby pomóc osiągnąć bardziej opłacalną produkcję sera, przy minimalnym przenoszeniu koloru na serwatkę, dzięki opatentowanej technologii WhiteWhey®. Dzięki temu możliwa jest produkcja serów barwionych i odzysk serwatki bez potrzeby jej wybielania - do stosowania w mieszankach dla niemowląt i proszkach białkowych.
Truskawkowa Fragaria - wielokrotnie nagradzana czerwień do przetworów owocowych w nabiale
Truskawkowa Fragaria® to mocny, silnie skoncentrowany karmin do przetworów z czerwonych owoców w jogurcie i innych sfermentowanych produktach mlecznych. Wyjątkowo stabilna, opatentowana formuła umożliwia barwienie zarówno nabiału, jak i owoców bez ryzyka przesunięcia odcienia.
Oterra™ eko barwniki na bazie roślin dla przemysłu spożywczego
ColorFruit® wysoka wytrzymałość, uniwersalne kolory natury
Wszechstronna i łatwa w użyciu seria ColorFruit® ogólnego przeznaczenia obejmuje pełną paletę jasnych, stabilnych, naturalnych kolorów. Dostępne w postaci płynnej lub proszkowej, można wybierać pomiędzy roztworami przezroczystymi, mętnymi, rozpuszczalnymi w oleju i rozpuszczalnymi w wodzie, aby dopasować je do indywidualnych potrzeb.
W dobie wzmożonej produkcji dań z alternatywnego mięsa roślinnego i owoców morza Oterra dysponuje gotową ofertą mieszanek barwników, pozwalających uzyskać pożądane kolory burgerów, kiełbasek, mięsa mielonego, klopsików, plastrów delikatesowych, steków z łososia lub tuńczyka, nie zawierających GMO i odpowiednich dla diet wegetariańskich, halal i koszernych.