Ekologiczna kawa bez kawy Coffee Free Coffee
Nie każdy, kto zaczyna dzień od filiżanki czarnej kawy ma świadomość, czym ta przyjemność skończy się dla środowiska naturalnego. Wraz ze wzrostem światowego zapotrzebowania na kawę rosną także jej plantacje, niszcząc lasy deszczowe w zastraszająco szybkim tempie. Jakby tego było mało, globalne ocieplenie zmusza plantatorów kawy do częstego przenoszenia się na nowe tereny, co niszczy różnorodność biologiczną planety. Niedawne badania WWF plasują kawę na 6 miejscu na liście głównych przyczyn wylesiania.
100% pysznej kawy bez wylesiania Northern Wonder
100% pysznej kawy bez potrzeby wylesiania według Northern Wonder
Istnieje pewien problem z kawą, nawet gdy jej nie pijemy szkodzi, niezależnie od zdrowia, a dokładniej jej uprawa. Rabunkowa wycinka lasów deszczowych, to cena jaką wszyscy płacimy za możliwość rozkoszowania się jej smakiem i nie chodzi o to, by tę przyjemność zepsuć. Prawda jest taka, że za wiele kulinarnych nawyków i przyjemności płacimy klimatem. Na przestrzeni lat mogliśmy zaobserwować takie inicjatywy, jak stymulacja plantacji organicznych czy zwiększanie plonów kawy z hektara, jednak by walczyć z wylesianiem, to wciąż za mało.
W skład Coffee Free Coffee wchodzą powszechnie dostępne składniki roślinne jak łubin, słód jęczmienny, cykoria, figa, ciecierzyca, czarna porzeczka, kofeina i aromat naturalny
Biorąc przykład z technologów żywności, którzy odnoszą sukcesy w produkcji mięsa bez zwierząt, założyciele holenderskiej firmy Northern Wonder zadali sobie pytanie. Czy można zrobić kawę bez ziaren kawy, czyli tak na prawdę kawę bez kawy i to najlepiej z lokalnych składników? Już pierwsze efekty są wyśmienite i zachęcające, a to dopiero początek. Coffee Free Coffee, bo tak nazywa się alternatywna kawa, może zawierać kofeinę lub nie, ale powstaje z lokalnych, nietropikalnych składników w nowatorskiej technologii, oczekującej właśnie na patenty. Dobrze sprawdza się jako lungo, espresso, latte lub cappuccino.
Alternatywna kawa bez kawy Coffee Free Coffee holenderskiej firmy Northern Wonder
Kawa Coffee Free Coffee jest dostępna w sprzedaży jako zmielona lub w kapsułkach, oczywiście biodegradowalnych, do popularnych kawiarek Nespresso, więc każdy może sprawdzić, czy przyszłość kawy idzie w dobrym kierunku. Podobnie jak w początkach alternatywnych produktów mięsnych jeszcze nie wiadomo, jaka będzie zwycięska technologia i produkt końcowy, ale to od nas, konsumentów i tak zależy najwięcej. Sukces w walce o lepszy klimat w coraz większym stopniu może stać się udziałem każdego z nas i może mieć smak kawy.
Kawa Coffee Free Coffee jest dostępna w sprzedaży jako zmielona lub w biodegradowalnych kapsułkach m.in. do popularnych kawiarek Nespresso
W skład Coffee Free Coffee wchodzą raczej powszechnie dostępne składniki roślinne - łubin, słód jęczmienny, cykoria, figa, ciecierzyca, czarna porzeczka, kofeina i naturalny aromat. Co ciekawe, podobny produkt, kawa bez kawy Atomo Coffee z USA ma zupełnie odmienny skład, ale za to ten sam cel do osiągnięcia - powstrzymać wylesianie naszego globu.
Dla Northern Wonder, to dopiero pierwsza partia kawy na rynku, we współpracy z naukowcami z Wageningen University & Research i wiodącymi partnerami w dziedzinie technologii żywności, trwają prace nad dalszym doskonaleniem technologii produkcji Coffee Free Coffee. Pierwsze badania wykazały, że kawa Northern Wonder ma znacznie niższy ślad węglowy i jest bardziej przyjazna dla środowiska w takich aspektach, jak wykorzystanie wody i gruntów oraz potencjał globalnego ocieplenia. A więc może mała czarna dla lepszego klimatu?
Pierwsze badania wykazały, że kawa Northern Wonder ma niższy ślad węglowy i jest bardziej przyjazna dla środowiska w takich aspektach, jak wykorzystanie wody i gruntów oraz potencjał globalnego ocieplenia