Ekologiczna czekolada bez kakao

Czekolada bez czekolady to dla nas nie nowość, wyroby czekoladopodobne z lat minionych to niezbyt miłe wspomnienie. Tym razem jednak technologom pracującym nad recepturą ekologicznej czekolady przyświecał wyższy cel, ochrona przyrody i walka z ociepleniem klimatu, na takie ustępstwa wszyscy możemy się zgodzić.

WNWN Food Labs w obronie klimatu

Założyciele firmy WNWN Johnny Drain i Ahrum Pak, foto: Caitlin Isola

Założyciele firmy WNWN Johnny Drain i Ahrum Pak

Założona w 2020 roku angielska firma WNWN Food Labs z siedzibą w Londynie wykorzystuje własną technologię do przekształcania skromnych składników pochodzenia roślinnego w wartościowe, zrównoważone i co ważne etyczne smakołyki. Czekoladę uwielbiają prawie wszyscy. Jest pyszna, dodaje nam siły i otuchy, z cukrem czy bez, ale czy istnieje czekolada bez kakao? Owszem, czekolada bez kakao firmy WNWN powstaje w wyniku zastrzeżonego procesu fermentacji ze zrównoważonych składników roślinnych, w tym z lokalnego brytyjskiego jęczmienia, używanego od wieków do produkcji piwa i whisky.

WNWN czekolada bez kakao

WNWN czekolada bez kakao

Wysokiej jakości czekolada bez kakao wygląda, pachnie, smakuje, topi się i pęka jak prawdziwa! Nie zawiera nabiału, jest więc idealna dla wegan, nie zwiera też oleju palmowego, kofeiny i glutenu. W zamian ma niższą zawartość cukru niż porównywalne produkty, jest nawet bezpieczna dla domowych czworonogów, gdyż nie zawiera teobrominy. Dzięki powszechnie dostępnym składnikom i metodom produkcji, które nie wymagają zatwierdzenia przez organy regulacyjne, czekolada WNWN może być tańsza niż jej konwencjonalny pierwowzór. Nieuchronnie nasuwa się pytanie, po co tyle zabiegów dla samej czekolady?

WNWN czekolada bez kakao

WNWN czekolada bez kakao

Otóż kakao jest jednym z najbardziej szkodliwych dla środowiska i etycznie wątpliwych towarów produkowanych na naszej planecie. Odgrywa ogromną rolę w wylesianiu, zużywa alarmujące ilości wody, a ponad 2 miliony dzieci pracuje na farmach kakaowych. Jednak kakao nie zostało wymyślone na nowo, tak jak inne produkty spożywcze o podobnie szkodliwych śladach.

Produkcja czekolady wiąże się z wieloma etycznymi rozterkami. Kakao w ogromnym stopniu przyczynia się do zmian klimatycznych, a praca dzieci i praca niewolnicza są na stałe wpisane w łańcuch dostaw dr Johnny Drain, współzałożyciel WNWN Food Labs

Ciemna strona czekolady na bazie kakao znika nam trochę za jej powabnym smakiem i zapachem, mało który z konsumentów zdaje sobie sprawę z wysokich kosztów społecznych i środowiskowych. W końcu czekoladę jemy na deser dla poprawy nastroju i tego nastroju nie damy sobie łatwo zepsuć. Innego zdania był założyciel firmy WNWN (ma brzmieć jak "win-win" dla nas i planety), który od dawna z dużym powodzeniem specjalizuje się w fermentacji produktów spożywczych. Wpadł na pomysł czekolady bez kakao dość przypadkowo, choć z silnym zamiarem naprawiania tego świata i zapewnia, że nie jest to technologiczny Frankenstein, stworzony w laboratorium. Przeciwnie, jej składniki znajdują się w codziennej diecie, więc teoretycznie każdy ma szanse na podobne odkrycie. W planach WNWN ma podbój całego rynku czekoladowych słodyczy i dalszy rozwój produkcji opartej o fermentację.

WNWN czekolada bez kakao

WNWN czekolada bez kakao

Teraz wierzymy, że nasze ulubione słodycze mogą być nieszkodliwe i wolne od poczucia winy. Jak tylko czekolada bez kakao pojawi się w sprzedaży możemy się nią zajadać z myślą, że jednak robimy coś dobrego dla siebie i planety. Jakie to motywujące!

Masz uwagi. Napisz do nas :)

Zgłoś swój eko biznes. Napisz do nas