Czekolada bez kakao THIC (This Isn’t Chocolate)

Wzrost cen kakao z pewnością nie cieszy konsumentów czekoladowych smakołyków i nie powinniśmy się łudzić, że będzie lepiej. Trudno liczyć na szybkie rozwiązanie problemu, na który składa się wiele czynników, a zmiany klimatyczne pogłębiają niepewność. Wysiłki technologów, aby wyprodukować czekoladę alternatywną całkiem bez kakao, pomogą zrekompensować niezbyt optymistyczną wizję przyszłości.

Żywność z recyklingu roślin, stabilne rozwiązanie dla branży spożywczej

Czekolada bez kakao THIC This Isn’t Chocolate

Czekolada bez kakao THIC This Isn’t Chocolate

Czekolada bez kakao istnieje i ma się całkiem dobrze. Wyroby czekoladopodobne, nasza specjalność z lat minionych, znów mają szansę na sukces, bo dzięki współczesnej technologii już całkiem dobrze radzimy sobie bez kakao. Rynek wyrobów czekoladowych jest duży i pojemny, z zainteresowaniem wchłania nowości o ekologicznym rodowodzie, bo coraz lepiej rozumiemy zmiany klimatyczne, a ocieplenie widać gołym okiem. Przykłady niezwykle udanych debiutów rynkowych czekolad niezawierających kakao WNWN czy ChoViva już można przeliczyć na konkretny zysk dla środowiska naturalnego.

Czekolada bez kakao THIC z recyklingu roślin

Alternatywna czekolada bez kakao THIC z recyklingu roślin

Kolejna marka alternatywnej czekolady THIC (This Isn’t Chocolate) duńskiej firmy Endless Food Co, specjalisty od innowacji w branży spożywczej, dowodzi że dobry smak i zrównoważony rozwój doskonale się łączą, ku naszemu zadowoleniu oczywiście. Zespół Endless Food Co z wieloletnim doświadczeniem w branży gastronomicznej i hotelarskiej połączyło wspólne przekonanie, że przejście na bardziej ekologiczny i sprawiedliwy system żywnościowy przyszłości będzie napędzane smakiem. THIC (To nie jest czekolada) zapewnia wszystko, co w czekoladzie lubimy, pozostawiając daleko w tyle głęboko zakorzenione problemy środowiskowe.

THIC (This Is Not Chocolate) alternatywna czekolada bez kakao

THIC (This Is Not Chocolate) alternatywna czekolada, nowy składnik żywności napędzany upcyklingiem

Marce zależy na przyszłości czekolady, która nie będzie związana z olejem palmowym, wylesianiem i wysokim ryzykiem w dostawach kakao. Czekolada ekologiczna THIC zawiera kompleks całkowicie naturalnych składników w ramach zastrzeżonego procesu, aby zapewnić smak, satysfakcję i funkcjonalność odzwierciedlającą tradycyjną czekoladę. THIC™ (To nie jest czekolada) to certyfikowane, organiczne i zgłoszone do opatentowania roślinne rozwiązanie cukiernicze wykonane ze składników pochodzących z recyklingu stałej pozostałości słodu jęczmiennego po produkcji piwa.

THIC (This Is Not Chocolate) alternatywna czekolada

THIC (This Is Not Chocolate) alternatywna czekolada bez kakao

Niekonwencjonalna technologia upcyklingu pomaga chronić przyszłość czekolady, jednocześnie wykorzystując potencjał smaku i wartości pomijanych dotychczas zasobów. THIC świetnie sprawdza się w ciastach, lodach, polewie, w połączeniu z tradycyjną czekoladą i nie tylko, możliwości wykorzystania są nieograniczone. Ten czekoladopodobny produkt już zyskał określenie - stabilne rozwiązanie dla niestabilnej branży - co doskonale oddaje sens produkcji czekolady bez kakao napędzanej upcyklingiem.

Odpady żywnościowe odpowiadają aż za 10% globalnej emisji gazów cieplarnianych, a przy produkcji piwa powstaje ich cała masa, sensowne ich wykorzystanie to prezent i dla konsumentów, i dla środowiska, a dla pomysłodawców Endless Food Co niezły dochód z dobrą perspektywą na przyszłość. Tradycyjny przemysł czekoladowy jest powiązany z masowym wylesianiem z uwagi na powszechne stosowanie oleju palmowego, co skłoniło prawodawstwo unijne do wprowadzenia zakazu importu kakao powstałego w wyniku wylesiania.

Ciemna czekolada ma też swoje ciemne strony, jest przyczyną emisji dużej ilości gazów cieplarnianych, znacznie bardziej niż jagnięcina, baranina czy wołowina, a do wytworzenia 100 gram tabliczki czekolady potrzeba 1700 litrów wody. Wcinając czekoladę ekologiczną THIC, można mieć pewność, że jeśli nawet nie jest prawdziwa, to dla środowiska jest najlepsza na świecie.

Endless Food Co Matthew Orlando, Maximillian Bogenmann i Christian Bach

Endless Food Co Team, duńska firma zajmująca się innowacjami w branży spożywczej.

Masz uwagi. Napisz do nas :)

Zgłoś swój eko biznes. Napisz do nas