Czekolada bez kakao Planet A Foods

Szybko rosnący rynek roślinnej żywności alternatywnej to widoczny efekt reakcji obronnej przed skutkami zmian klimatycznych, wywołanych złymi nawykami żywieniowymi. To także próba przekierowania strumieni pieniędzy na rynek nowoczesnych technologii żywności, katalizatora przemian, bez których na Ziemi może się zrobić na prawdę gorąco.

ChoViva wygląda i smakuje wybornie

Czekolada bez kakao ChoViva marki Planet A Foods

Dzięki gładkiej konsystencji i odczuciom smakowym masło ChoViva może być stosowane samodzielnie i stanowi doskonały zamiennik oleju palmowego

Ciekawość nowego to najlepsza siła napędowa machiny postępu, z jednej strony naukowcy nieustannie węszący za nowościami z drugiej strony my, konsumenci chętnie widzimy zmiany na lepsze. Nie bez znaczenia jest fakt, że w branży food-tech wygrany odzyska koszty badań z nawiązką. Słodka lub gorzka czekolada ma także swoje złe strony. Pozyskiwanie ziaren kakao pociąga za sobą znaczne koszty środowiskowe, pozornie niewidoczne dla zwykłego konsumenta czekolady, jednak wylesianie i zmiany klimatyczne już dają się nam wszystkim we znaki, a to o wiele mniej przyjemna strona naszego łakomstwa.

Czekolada bez kakao ChoViva marki Planet A Foods

Czekolada bez kakao ChoViva marki Planet A Foods

Ekologiczna czekolada bez kakao nie jest nowością, ale autentyczne zastąpienie smaku, zapachu i innych właściwości naturalnego kakao wcale nie jest łatwe. Rozpieszczani przez lata jedwabistą strukturą i aromatem czekolady w przeróżnych wydaniach, raczej surowo oceniamy kolejne próby oszukania naszych zmysłów. Mieliśmy okazję poznać czekoladę bez kakao angielskiej marki WNWN Food Labs, która już zdążyła odnieść sukces rynkowy, tymczasem kolejna wersja ekologicznej czekolady ChoViva niemieckiej marki Planet A Foods, ma podobne szanse.

Czekolada bez kakao ChoViva marki Planet A Foods

ChoViva czekolada bez kakao wygląda i smakuje wybornie

Alternatywna czekolada ChoViva powstaje w autorskiej technologii fermentacji i prażenia składników pochodzenia roślinnego, dostępnych lokalnie oraz ubocznych produktów przemysłu spożywczego, jak owies. Pozwala to w naturalny sposób odtwarzać i komponować różne smaki, przy całkowitej niezależności od dostaw i zmiennych cen kakao. Lokalne składniki przetwarzane na miejscu korzystnie wpływają na całkowity koszt produkcji i emisję CO2, co wpisuje się w założenia produkcji zrównoważonej.

Czekolada bez kakao ChoViva marki Planet A Foods

Dzięki precyzyjnej fermentacji i prażeniu owsa powstaje koncentrat i masło ChoViva, połączone razem tworzą pyszną czekoladę bez kakao ChoViva

Poprzez precyzyjną fermentację i prażenie powstaje Koncentrat ChoViva i Masło ChoViva. Połączone razem tworzą pyszną czekoladę bez kakao ChoViva o wspaniałym aromacie i luksusowym smaku, zaoszczędzając planecie 90% emisji CO2 w odniesieniu do czekolady tradycyjnej (wynik wygenerowany i certyfikowany przez CarbonCloud). Dzięki gładkiej konsystencji i odczuciu w ustach masło ChoViva może być stosowane samodzielnie i stanowi doskonały zamiennik oleju palmowego, który podobnie jak kakao ma bardzo niepokojący wpływ na naszą planetę.

Czekolada bez kakao ChoViva marki Planet A Foods

Nadeszła nowa era zrównoważonych składników żywności. Niemiecka marka Planet A Food chroni planetę oszczędzając 90% emisji CO2

Produkując ekologiczną czekoladę bez kakao, fakie firmy jak WNWN Food Labs czy Planet A Foods, tak na prawdę podejmują heroiczny wysiłek przeciwdziałania zmianom klimatycznym, wyniszczającym naszą planetę w zatrważającym tempie. Czekolada jest jedynie pysznym dodatkiem, rekompensującym tracone przywileje kulinarne i nawyki, które musimy porzuć czym prędzej dla dobra nas samych. Prosta sprawa.

ChoViva - smaczna jak czekolada - zrównoważona jak nigdy dotąd
Planet A Foods

Masz uwagi. Napisz do nas :)

Zgłoś swój eko biznes. Napisz do nas