Białko roślinne z grzybów marki Enifer
Zapotrzebowanie na białko rośnie szybciej niż jest w stanie dostarczyć rolnictwo i hodowla zwierząt, a zmiany klimatyczne sygnalizują, że tradycyjne metody produkcji są na wyczerpaniu. Sytuację ratują białka alternatywne, całkiem dobre dla klimatu i środowiska, więc tym bardziej i dla nas.
Mykoproteiny PEKILO®
PEKILO®, białko pochodzące z fermentacji grzybów z wykorzystaniem bogatych w cukier strumieni ubocznych z przemysłu spożywczego i leśnego
Nowe rodzaje protein umożliwiają zaspokojenie rosnącego zapotrzebowania na białko w sposób zrównoważony i przyjazny dla środowiska. Produkcja żywności odpowiada za około jedną trzecią globalnych emisji, wytwarzanie białek zwierzęcych i roślinnych wymaga znacznego obszaru i dużej ilości wody – rolnictwo i produkcja żywności, to największe indywidualne czynniki zmniejszające różnorodność biologiczną na świecie. Zachodzi więc silna potrzeba znalezienia zrównoważonych pod względem środowiskowym metod produkcji.
Mykoproteiny PEKILO® marki Enifer, czyli białko roślinne z grzybów
Fińska firma Enifer od dawna produkuje mykoproteinę PEKILO®, białko pochodzące z fermentacji grzybów z wykorzystaniem bogatych w cukier strumieni ubocznych z przemysłu spożywczego i leśnego. Produkowana na skalę komercyjną mykoproteina PEKILO® jest od lat dostępna jako pasza dla trzody chlewnej i kurcząt, a po uruchomieniu nowej fabryki w 2025 roku firma Enifer, dzięki wypróbowanej i przetestowanej technologii, będzie w stanie nakarmić cały świat, wspierając gospodarkę o obiegu zamkniętym.
Mykoproteiny PEKILO® fińskiego biotechnologicznego start-upu Enifer o zdolności produkcyjnej białka z grzybów na poziomie około 3 milionów kilogramów rocznie – co odpowiada ilości białka od 30 000 krów, ale przy co najmniej 20-krotnie niższej emisji dwutlenku węgla
Grzyby wykazują niesamowitą zdolność działania, jako samoistny system recyklingu natury, a ich białko - mykoproteina jest pod wieloma względami zrównoważoną alternatywą dla białek pozyskiwanych tradycyjnie i może stać się, obok białek roślinnych, znaczącym czynnikiem w przyszłym zrównoważonym łańcuchu pokarmowym. Zapotrzebowanie na białko rośnie wraz ze wzrostem światowej populacji, więc możliwość dowolnego skalowania jego produkcji działa na wyobraźnię inwestorów, chętnie wspierających firmę Enifer w rozwoju technologii PEKILO®.
Białko roślinne z grzybów, mykoproteiny PEKILO® fińskiej firmy Enifer
Proces produkcji mykoproteiny PEKILO® jest efektywny, wykorzystuje niewiele wody i gruntów oraz nie powoduje eutrofizacji i zarastania zbiorników wodnych. Rozwiązanie to promuje i wspiera gospodarkę o obiegu zamkniętym i obieg składników odżywczych, wykorzystując do produkcji białka strumienie uboczne przemysłu spożywczego i leśnego, bogate w cukier, skrobię i lignocelulozę. Recykling składników odżywczych do produkcji białek umożliwia również upcykling biomasy. Ostateczne zastosowania mykoproteiny wpływają na potencjał redukcji emisji, co może nie jest namacalne, ale będzie dostrzegalne w zahamowaniu procesów degradacji środowiska i stopowaniu zmian klimatycznych.
Roślinne białko z grzybów w karmie dla zwierząt domowych PEKILO®Pet produkowane jest z surowców odnawialnych w procesie fermentacji i zawiera 60% białka i 30% błonnika, mniejsze ilości tłuszczu oraz niezbędne witaminy i minerały.