Alternatywne źródło białka mikroalgi Golden Chlorella

Poszukując alternatywnych źródeł białka, zdolnych zastąpić w naszej diecie białka zwierzęce, warto skorzystać z gotowych rozwiązań, jakie już dawno przygotowała dla nas natura. Mikroalgi, małe kompaktowe organizmy były na Ziemi przed nami, a teraz mogą zmienić naszą dietę w superżywność, zdrowe i zrównoważone rozwiązanie dla miliardów.

Super żywność dla zrównoważonej przyszłości

Golden Chlorella® fermentowany i suszony proszek z mikroalg firmy Alver® wzbogaca organizm w proteiny, witaminy i minerały

Golden Chlorella® fermentowany i suszony proszek z mikroalg firmy Alver® wzbogaca organizm w proteiny, witaminy i minerały

Mikroalgi - małe organizmy bogate w białko, występujące zarówno w wodzie słodkiej i morskiej, kojarzone są z licznymi korzyściami zdrowotnymi. Jako jedne z pierwszych żywych organizmów na świecie wykarmiły wiele innych form życia i sami zawdzięczamy im nasze istnienie. Mikroalgi jako źródło pożywienia są znane i były wykorzystywane od tysięcy lat, między innymi przez Azteków. Te maleńkie mikroorganizmy zawierają niezbędne aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega-3 i omega-6, przeciwutleniacze, a także witaminy A, B, C i E. Wysoka zawartość białka wynosząca 30-50%, czyni je idealnym dodatkiem do zbilansowanej diety, zwłaszcza dla osób chcących ograniczyć spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego.

Super żywność z mikroalgi Golden Chlorella®

Superżywność z mikroalgi Golden Chlorella®

W czasie swojego wzrostu algi wytwarzają około 50% tlenu obecnego w atmosferze, pochłaniając przy okazji dwutlenek węgla, przyczyniają się do ograniczenia efektu cieplarnianego. Szybko rosną i zużywają mniej ziemi oraz wody niż konwencjonalne uprawy, co w zestawieniu ze wszystkimi zaletami, pozwala traktować algi jako superżywność, w sam raz na trudne czasy. Choć istnieje około 100 000 gatunków mikroalg, to jednak tylko Spirulina i Chlorella są powszechnie znane ze swoich właściwości zdrowotnych. Wykorzystując niewątpliwe zalety mikroalg szwajcarski startup Alver, specjalizujący się w dziedzinie białek alternatywnych, wypuścił na rynek kompleksową ofertę produktów na bazie mikroalg o nazwie Golden Chlorella®.

Białko z mikroalg Golden Chlorella

Alternatywne źródło białka z mikroalg Golden Chlorella

Golden Chlorella® to superfood składający się tylko z jednego składnika, sfermentowanych i suszonych alg chlorella. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka i licznymi składnikami odżywczymi. Te słodkowodne algi mają naturalny złoty kolor i neutralny smak, dzięki czemu można je łatwo zintegrować z każdym przygotowywanym słodkim lub pikantnym daniem. Badania wykazały, że stosowanie sproszkowanych mikroalg jako suplementu może zapobiegać chorobom układu krążenia, ponadto ich regularne spożywanie wiąże się ze zdrowiem jelit, lepszą kondycją mózgu, zdrowiem skóry i zdrowym układem odpornościowym. Zawierająca 37% białka Golden Chlorella® jest nie tylko najbardziej bogatym w białko, ale także najbardziej wszechstronnym i bogatym w składniki odżywcze źródłem pożywienia, jakie jest obecnie dostępne dla zbilansowanej, zdrowej diety wegetariańskiej lub wegańskiej.

Białko z mikroalgi Golden Chlorella

Białko z mikroalgi Golden Chlorella®

Golden Chlorella® jest także obfitym źródłem błonnika, minerałów, witaminy B1, B2 i B6, a także aminokwasów i kwasów tłuszczowych omega. Wspiera układ odpornościowy, promując rozwój i zdrowie mózgu, pomaga utrzymać gęstość kości, zdrowie oczu, jest dobra dla skóry i włosów. Dwa najważniejsze aminokwasy, które można znaleźć w Golden Chlorella® to arginina i kwas glutaminowy, niezwykle ważne dla odporności organizmu i prawidłowej pracy mózgu. Po dwóch latach sukcesów w Szwajcarii firma Alver weszła na rynek zrównoważonej żywności i białek alternatywnych we Francji i Niemczech. W skrócie mikroalgi Golden Chlorella® są dobre dla naszego zdrowia i planety, jak chciała sama natura.

Alternatywne białko z mikroalg Golden Chlorella

Alternatywne białko z mikroalgi Golden Chlorella®

Golden Chlorella® zawiera:

  • Minerały: Wapń, Fosfor, Omega-3, Potas, Magnez, Żelazo, Cynk
  • Witaminy: A, K1, B2, B3, B6, B8, B9, C, E
  • Aminokwasy:Kwas glutaminowy, Arginina, Alanina, Kwas asparaginowy, Leucyna, Lizyna, Walina, Glicyna, Treonina, Seryna, Fenyloalanina, Prolina, Tyrozyna, Izoleucyna, Metionina, Tryptofan, Cystyna, Histydyna
  • Kwasy tłuszczowe: omega 3, omega 6.

Nic dodać, nic ująć.

Masz uwagi. Napisz do nas :)

Zgłoś swój eko biznes. Napisz do nas