Alternatywne źródła białka z mikroalg
Zmiany klimatyczne zaczynają poważnie zagrażać produkcji żywności opartej na tradycyjnych metodach upraw i hodowli. Intensywne poszukiwania alternatywnych źródeł białka, niezbędnego do przetrwania naszego gatunku, przynoszą coraz bardziej obiecujące efekty. Rownież i my, konsumenci, zaczynamy po mału oswajać się z wizją technologicznych fabryk żywności.
Innowacyjne białko izraelskiej firmy Brevel
Alternatywne źródła białka z mikroalg firmy Brevel
Firma Brevel z siedzibą w Izraelu, zajmująca się alternatywnymi białkami z mikroalg, wsparta dofinansowaniem z funduszu EIC Unii Europejskiej i partnerów z branży spożywczej, zakończyła pomyślnie testy pilotażowe i przechodzi do budowy pierwszej fabryki na skalę komercyjną. Częścią przewidywanego sukcesu firmy jest zminimalizowanie wpływu produkcji białka na środowisko, mikroalgi nie są wrażliwe na wahania pogody, zmiany klimatu czy wahania sezonowe, nie wymagają też żyznej ziemi, w zamian oferują wartościowe białko w bardzo konkurencyjnej cenie.
Innowacyjne białko z mikroalg izraelskiej firmy Brevel
Procesy technologiczne firmy Brevel umożliwiają pełny recykling wody, wykorzystanie czystej energii produkowanej na miejscu i mogą wyżywić świat zaledwie ułamkiem gruntów wykorzystywanych obecnie w tradycyjnym rolnictwie. To wszystko dzięki wykorzystaniu pionierskiego systemu fermentacji opartej na cukrze i zjawisku fotosyntezy w obecności odpowiednio silnego światła. Alternatywne białko firmy Brevel to wysokiej jakości składnik, który można bezproblemowo łączyć z dowolnymi produktami końcowymi, czyniąc je bardziej zrównoważonymi, umożliwiając jednocześnie dywersyfikację źródeł białka.
Alternatywne białko firmy Brevel to wysokiej jakości składnik, który można łączyć z dowolnymi produktami końcowymi
Technologia produkcji białka firmy Brevel jest w stanie zapewnić silną przewagę konkurencyjną nad innymi roślinnymi źródłami białka, jak soja, które wykazują właściwości alergizujące i często kojarzone są z przytłaczającymi smakami, co czyni je mniej przydatnymi dla roślinnych produktów mlecznych i serowych.
Innowacyjne białko z mikroalg nie zawiera alergenów, jest wegańskie, bezglutenowe i bez GMO
Jako wszechstronny i wysokiej jakości składnik, alternatywne białko Brevel może być dodawane do szerokiej gamy produktów bezzwierzęcych, w tym mleka, serów, mięsa i owoców morza, bez zmiany ich smaku lub wyglądu. Konkurencyjna cena czyni je bardzo opłacalnym wyborem dla producentów żywności wielu branż.
Przestrzegamy wartości i kultury organizacyjnej, co sprawia, że jesteśmy odpowiedzialni wobec środowiska i następnych pokoleń, dzięki czemu pozostawiamy po sobie dziedzictwo, z którego możemy być dumni - zespół Brevel
Najważniejsze zalety białka Brevel:
- Niealergiczne
- Bez GMO
- Wysoko przyswajalne
- Kompletny skład
- Długi okres przydatności do spożycia
- Wegańskie
- Bezglutenowe
- 100% naturalne
Najważniejsza zaleta to jednak stabilny łańcuch dostaw, na którym można polegać. Zapomnijmy o suszach, powodziach czy wpływach klimatycznych - wysokiej jakości białko Brevel będzie zawsze dostępne. Dzięki stałemu dopływowi białka nie trzeba będzie martwić się o wahania cen lub braki w dostawach, nawet można pominąć koszty dostawy-transportu, gdy zakład produkcyjny białka powstanie w najbliższym sąsiedztwie.
W miarę jak świat w szybkim tempie odchodzi od żywności pochodzenia zwierzęcego, niedobór surowców i wysokiej jakości białek może utrudniać dotrzymanie kroku dostawcom białka alternatywnego. Tę sytuację z powodzeniem wykorzystują izraelskie innowacyjne firmy technologiczne branży food tech, zaangażowane w dostarczanie światu zrównoważonej żywności.
W pełni i precyzyjnie kontrolujemy każdy aspekt biologiczny - temperaturę, pH, poziom tlenu, widmo światła i inne, aby osiągnąć optymalne warunki wzrostu, dzięki czemu spójność i powtarzalność są normą przy spełnianiu najbardziej rygorystycznych wymagań. Dużo wygodniej i bezpieczniej niż w przypadku tradycyjnego rolnictwaBrevel