Alternatywne białko jaja kurzego Bioalbumen™

Dzięki osiągnięciom biotechnologii, roślinne zamienniki białek zwierzęcych robią ostatnio zawrotną karierę, zapowiadając w całkiem nieodległej perspektywie dostęp do żywności dla wszystkich, bez masowej hodowli zwierząt. Dotychczasowe próby dowodzą, że to obiecujący kierunek, a największym sceptykiem może być jak zwykle, nasze przywiązanie do tradycji.

Roślinne zamienniki białek robią karierę

Alternatywne białko jaja kurzego Bioalbumen™

Alternatywne białko jaja kurzego Bioalbumen™

Bioidentyczne białko jaja kurzego, albumina pochodzenia roślinnego Bioalbumen® fińskiego startupu Onego Bio robi coraz większą karierę. Bioalbumen® to białko jaja niezwierzęcego o pełnej funkcjonalności, doskonałej jakości i pysznym, neutralnym smaku. Jest to idealny składnik przemysłowy do zastąpienia jajek i poprawy tekstury, smaku i wydajności szerokiej gamy produktów spożywczych, od wypieków i wyrobów cukierniczych po przekąski, napoje, sosy, zamienniki mięsa i nie tylko. Co prawda w jajku znajduje się sto różnych białek, ale do badań i produkcji wybrano tylko jedno najważniejsze, najbardziej funkcjonalne i odżywcze.

Alternatywne białko jaja kurzego Bioalbumen™

Roślinny zamienniki białek Bioalbumen™ firmy Onego Bio

Albumina stanowi do 65% całkowitej zawartości białka w białku jaja, odpowiada za większość właściwości funkcjonalnych, niezbędnych do produkcji żywności i ma udowodnioną wysoką wartość odżywczą oraz dobrze zbilansowany skład aminokwasów. Jako bioidentyczne białko albuminy jaja - Bioalbumen® zapewnia stałą jakość produktu i doskonałą funkcjonalność, bez naturalnych różnic lub mieszaniny kilku białek. Jajka to jeden z najdoskonalszych pokarmów, jakie stworzyła natura, a użyte jako składnik funkcjonalny mogą ulepszyć także inne produkty spożywcze. Oprócz wielu właściwości funkcjonalnych, białko jaja ma unikatowe cechy odżywcze i sensoryczne, nieporównywalne z dotychczasowymi alternatywami jaj.

Alternatywne białko jaja kurzego Bioalbumen™

Wolna od zwierząt produkcja białek jaj Bioalbumen™ opiera się na bezpiecznym, trwającym od kilkudziesięciu lat procesie precyzyjnej fermentacji. Dzięki temu można zapewnić rewolucyjny składnik żywności, który jest funkcjonalny, pożywny i zarazem pyszny – bez pójścia na skróty i bez kompromisów

Bioalbumen® to roślinne białko jaja o doskonałej funkcjonalności, umożliwiające produkcję wszystkich puszystych, pienistych, zwartych, lepkich, lepkich, chrupiących, słodkich i pikantnych potraw, a to wszystko bez udziału zwierząt. Dzięki pełnym właściwościom pieniącym, emulgującym i żelującym oraz czystemu, neutralnemu smakowi, białko Bioalbumen® zapewnia łatwą integrację z aktualnymi recepturami. Produkowane jest przy użyciu opatentowanej technologii, precyzyjnej fermentacji grzybów Trichoderma reesei, jest biologicznie identyczne z albuminą jaja kurzego i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy.

Alternatywne białko jaja kurzego Bioalbumen™

Dzięki pełnym właściwościom pieniącym, emulgującym i żelującym oraz czystemu, neutralnemu smakowi, białko Bioalbumen® zapewnia łatwą integrację z aktualnymi recepturami

Będąc w 100% wolnym od zwierząt, Bioalbumen® zapewnia większe bezpieczeństwo żywności, ponieważ nie zagraża nam antybiotykami, ptasią grypą czy salmonellą. Z punktu widzenia zaopatrzenia w żywność Bioalbumen® zapewnia bardziej niezawodną jakość produktu i pewność dostawy, niż konwencjonalne jaja, bez ryzyka związanego z hodowlą kurczaków, zakłóceń w dostawach i wahań cen. Już teraz Bioalbumen® jest w stanie uzyskać cenę około 20% niższą, niż białko w proszku pochodzenia zwierzęcego, oferując znaczne oszczędności środowiskowe:

  • 95% mniej gruntów
  • 89% mniejsza emisja gazów
  • 72% mniejsze zużycie wody

Dodatkowym atutem produkcji białka Bioalbumen® jest praktycznie brak szkodliwych odpadów. Z tego co pozostaje Onego Bio jest w stanie wytwarzać alternatywne produkty skóropodobne i opakowania biodegradowalne. Choć startup Onego Bio uzyskał wsparcie finansowe z Unii Europejskiej, to planuje najpierw wejść na rynek amerykański, przed premierą na rynku europejskim, ponieważ uzyskanie zatwierdzenia nowej żywności od Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zajmuje więcej czasu, niż uzyskanie statusu ogólnie uznanej za bezpieczną (GRAS) w USA.

Alternatywne białko jaja kurzego Bioalbumen™

Bioalbumen® to doskonałe białko z punktu widzenia odżywczego. Dzięki ponad 90% zawartości białka zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, a jego strawność wynosi 1,0 – to najwyższy możliwy wynik. Produkcja białka Bioalbumen® wykazuje potencjał ograniczenia użytkowania gruntów o 95%, wpływu na klimat o 90% i zużycia wody o 72% w porównaniu do białka jaj pochodzących od kur. Dzięki wykorzystaniu ubocznych strumieni produkcyjnych wpływ Bioalbumenu® na środowisko może być jeszcze większy.

Masz uwagi. Napisz do nas :)

Zgłoś swój eko biznes. Napisz do nas