Alternatywa białka kurzego z ziemniaków PoLoPo

Rolnictwo molekularne to wciąż nowość, ale być może to właśnie w nim będziemy już niedługo upatrywać rozwiązania wielu palących problemów, jak produkcja i dostęp do żywności, rosnąca emisja CO2 czy epidemie zwierząt hodowlanych. Nowatorska technologia może nas żywić w nieskończoność w sposób jak najbardziej zrównoważony i wciąż tradycyjny.

Hodowla molekularna białka zwierzęcego z roślin

Alternatywa białka kurzego z ziemniaków PoLoPo

Hodowla molekularna białka zwierzęcego z roślin PoLoPo. Photo Credit: Rejaul Karim

Izraelski startup PoLoPo, pionier rolnictwa molekularnego, rozwija najnowocześniejszą biofabrykę roślinną do produkcji na dużą skalę białek zwierzęcych w ziemniakach, począwszy od białka jaja kurzego - albuminy. Rolnictwo molekularne to najnowocześniejsza technika, wykorzystująca rośliny do produkcji cennych białek, jak w przypadku PoLoPo białek jaj hodowanych w ziemniakach. To rozsądna decyzja z uwagi na powszechną dostępność ziemniaków na kuli ziemskiej i wysokie zapotrzebowanie na jaja kurze. Firma została założona w 2022 roku przez dwie absolwentki studiów doktoranckich na Uniwersytecie Hebrajskim w Jerozolimie, o długim stażu naukowym i z głęboką wiedzą na temat genetyki roślin i ekspresji białek. 

PoLoPo jest też pierwszą izraelską firmą zajmującą się hodowlą molekularną, która uzyskała zgodę organów regulacyjnych w USA, co dobrze świadczy o biznesowym podejściu firmy, gdyż chłonny rynek amerykański znany jest z surowych, ale jasno określonych procedur dopuszczeniowych dla nowych technologii związanych z żywnością. Zezwolenie USDA (Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych) potwierdza, że platforma PoLoPo nie stwarza żadnego ryzyka związanego z rolnictwem ani szkodnikami w porównaniu z tradycyjną uprawą ziemniaków, co umożliwi PoLoPo realizację planów komercyjnych dotyczących uprawy transgenicznych ziemniaka w USA za pośrednictwem partnerów i lokalnych plantatorów.

Alternatywa białka kurzego z ziemniaków PoLoPo

Czym właściwie jest rolnictwo molekularne? Mówiąc najprościej, rolnictwo molekularne polega na produkcji białek przy użyciu roślin, a nie zwierząt. Rośliny są modyfikowane w taki sposób, że ich komórki replikują pożądane białka, a następnie zbierane są z liści lub innych tkanek roślinnych. Photo Credit: Jonathan Kemper

Technologia PoLoPo stanowi niedrogą alternatywę dla branży borykającej się z rosnącymi cenami jaj, niestabilnością łańcucha dostaw i epidemiami ptasiej grypy. Rośliny ziemniaka wytwarzają białka docelowe i przechowują je w bulwie. Bulwy zbiera się, gdy osiągną wystarczający rozmiar, następnie ekstrahuje się z nich białka i suszy na proszek, który bezproblemowo integruje się z obecnymi liniami i recepturami przetwarzania żywności. Powstały proszek białkowy, choć pochodzi z roślin zmodyfikowanych genetycznie, nie zawiera materiału genetycznego i jest uważany za niezawierający GMO, co jednak w wielu krajach wciąż budzi obiekcje.

Alternatywa białka kurzego z ziemniaków PoLoPo

Z hodowlą molekularną mamy do czynienia wtedy, gdy mikroorganizmy "infekują" rośliny, przenosząc przy tym niektóre geny. Naukowcy stosują podobne metody, aby dać roślinom nowe instrukcje dotyczące tworzenia białek. Photo Credit: Lars Blankers

Produkcja albuminy jaja kurzego w roślinach, a nie w zwierzętach, przekształci przetwarzanie żywności w opcję stabilną pod względem cen i łańcucha dostaw oraz wywoła efekt domina w zakresie zrównoważonego rozwoju, co będzie pierwszym dużym krokiem w kierunku zmiany naszego przemysłu spożywczegodyrektor generalna PoLoPo, dr Maya Sapir-Mir

W ciągu ostatnich kilku lat coraz więcej firm wchodzi na rynek spożywczy z kuszącymi ofertami białka roślinnego i to jest dobra wiadomość dla wegan, choć z drugiej strony białka roślinne często są niekompletne, gdyż zawierają zbyt mało co najmniej jednego z niezbędnych aminokwasów. Tymczasem białka pochodzenia zwierzęcego zawierają wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, tak jak oferowany przez PoLoPo zamiennik białka jaja kurzego.

Alternatywa białka kurzego z ziemniaków PoLoPo

PoLoPo to izraelska firma zajmująca się hodowlą molekularną, której celem jest zastąpienie białek zwierzęcych w przemyśle spożywczym. Najnowocześniejsze rozwiązanie - platforma SuperAA, sprawia, że ​​każdy ziemniak staje się mikro-biofabryką. Photo Credit: Elle Hughes umożliwiającą produkcję białek pochodzenia zwierzęcego

Zwykłe ziemniaki zawierają już białko, ale w bardzo małych ilościach, dopiero dzięki rolnictwu molekularnemu specjalistom z PoLoPo udało się stworzyć całkiem nową odmianę ziemniaków. Firma PoLoPo twierdzi, że ten jedyny w swoim rodzaju szczep wytwarza znacznie więcej białka, a jego konsystencja molekularna jest nie do odróżnienia od białka jaja, które jest bogate w albuminę jaja kurzego – główny składnik białkowy białka jaja. Wygląda na to, że w rolnictwie zaczyna się nowa epoka, rolnictwo molekularne, które korzystając z opatentowanych technik inżynierii metabolicznej, jest w stanie przekształcić ziemniaki w mikrobiofabrykę żywności, stopniowo zastępując zwierzęta.

Alternatywa białka kurzego z ziemniaków PoLoPo

Rośliny ziemniaka wytwarzają białka docelowe i przechowują je w bulwie. Bulwy zbiera się, gdy osiągną wystarczający rozmiar, następnie ekstrahuje się z nich białka i suszy na proszek, który bezproblemowo integruje się z obecnymi liniami i recepturami przetwarzania żywności. Photo Credit: bady abbas

Masz uwagi. Napisz do nas :)

Zgłoś swój eko biznes. Napisz do nas