Alternatywa białka kurzego z ziemniaków PoLoPo
Rolnictwo molekularne to wciąż nowość, ale być może to właśnie w nim będziemy już niedługo upatrywać rozwiązania wielu palących problemów, jak produkcja i dostęp do żywności, rosnąca emisja CO2 czy epidemie zwierząt hodowlanych. Nowatorska technologia może nas żywić w nieskończoność w sposób jak najbardziej zrównoważony i wciąż tradycyjny.
Hodowla molekularna białka zwierzęcego z roślin
Hodowla molekularna białka zwierzęcego z roślin PoLoPo. Photo Credit: Rejaul Karim
Izraelski startup PoLoPo, pionier rolnictwa molekularnego, rozwija najnowocześniejszą biofabrykę roślinną do produkcji na dużą skalę białek zwierzęcych w ziemniakach, począwszy od białka jaja kurzego - albuminy. Rolnictwo molekularne to najnowocześniejsza technika, wykorzystująca rośliny do produkcji cennych białek, jak w przypadku PoLoPo białek jaj hodowanych w ziemniakach. To rozsądna decyzja z uwagi na powszechną dostępność ziemniaków na kuli ziemskiej i wysokie zapotrzebowanie na jaja kurze. Firma została założona w 2022 roku przez dwie absolwentki studiów doktoranckich na Uniwersytecie Hebrajskim w Jerozolimie, o długim stażu naukowym i z głęboką wiedzą na temat genetyki roślin i ekspresji białek.
PoLoPo jest też pierwszą izraelską firmą zajmującą się hodowlą molekularną, która uzyskała zgodę organów regulacyjnych w USA, co dobrze świadczy o biznesowym podejściu firmy, gdyż chłonny rynek amerykański znany jest z surowych, ale jasno określonych procedur dopuszczeniowych dla nowych technologii związanych z żywnością. Zezwolenie USDA (Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych) potwierdza, że platforma PoLoPo nie stwarza żadnego ryzyka związanego z rolnictwem ani szkodnikami w porównaniu z tradycyjną uprawą ziemniaków, co umożliwi PoLoPo realizację planów komercyjnych dotyczących uprawy transgenicznych ziemniaka w USA za pośrednictwem partnerów i lokalnych plantatorów.
Czym właściwie jest rolnictwo molekularne? Mówiąc najprościej, rolnictwo molekularne polega na produkcji białek przy użyciu roślin, a nie zwierząt. Rośliny są modyfikowane w taki sposób, że ich komórki replikują pożądane białka, a następnie zbierane są z liści lub innych tkanek roślinnych. Photo Credit: Jonathan Kemper
Technologia PoLoPo stanowi niedrogą alternatywę dla branży borykającej się z rosnącymi cenami jaj, niestabilnością łańcucha dostaw i epidemiami ptasiej grypy. Rośliny ziemniaka wytwarzają białka docelowe i przechowują je w bulwie. Bulwy zbiera się, gdy osiągną wystarczający rozmiar, następnie ekstrahuje się z nich białka i suszy na proszek, który bezproblemowo integruje się z obecnymi liniami i recepturami przetwarzania żywności. Powstały proszek białkowy, choć pochodzi z roślin zmodyfikowanych genetycznie, nie zawiera materiału genetycznego i jest uważany za niezawierający GMO, co jednak w wielu krajach wciąż budzi obiekcje.
Z hodowlą molekularną mamy do czynienia wtedy, gdy mikroorganizmy "infekują" rośliny, przenosząc przy tym niektóre geny. Naukowcy stosują podobne metody, aby dać roślinom nowe instrukcje dotyczące tworzenia białek. Photo Credit: Lars Blankers
Produkcja albuminy jaja kurzego w roślinach, a nie w zwierzętach, przekształci przetwarzanie żywności w opcję stabilną pod względem cen i łańcucha dostaw oraz wywoła efekt domina w zakresie zrównoważonego rozwoju, co będzie pierwszym dużym krokiem w kierunku zmiany naszego przemysłu spożywczegodyrektor generalna PoLoPo, dr Maya Sapir-Mir
W ciągu ostatnich kilku lat coraz więcej firm wchodzi na rynek spożywczy z kuszącymi ofertami białka roślinnego i to jest dobra wiadomość dla wegan, choć z drugiej strony białka roślinne często są niekompletne, gdyż zawierają zbyt mało co najmniej jednego z niezbędnych aminokwasów. Tymczasem białka pochodzenia zwierzęcego zawierają wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, tak jak oferowany przez PoLoPo zamiennik białka jaja kurzego.
PoLoPo to izraelska firma zajmująca się hodowlą molekularną, której celem jest zastąpienie białek zwierzęcych w przemyśle spożywczym. Najnowocześniejsze rozwiązanie - platforma SuperAA, sprawia, że każdy ziemniak staje się mikro-biofabryką. Photo Credit: Elle Hughes umożliwiającą produkcję białek pochodzenia zwierzęcego
Zwykłe ziemniaki zawierają już białko, ale w bardzo małych ilościach, dopiero dzięki rolnictwu molekularnemu specjalistom z PoLoPo udało się stworzyć całkiem nową odmianę ziemniaków. Firma PoLoPo twierdzi, że ten jedyny w swoim rodzaju szczep wytwarza znacznie więcej białka, a jego konsystencja molekularna jest nie do odróżnienia od białka jaja, które jest bogate w albuminę jaja kurzego – główny składnik białkowy białka jaja. Wygląda na to, że w rolnictwie zaczyna się nowa epoka, rolnictwo molekularne, które korzystając z opatentowanych technik inżynierii metabolicznej, jest w stanie przekształcić ziemniaki w mikrobiofabrykę żywności, stopniowo zastępując zwierzęta.
Rośliny ziemniaka wytwarzają białka docelowe i przechowują je w bulwie. Bulwy zbiera się, gdy osiągną wystarczający rozmiar, następnie ekstrahuje się z nich białka i suszy na proszek, który bezproblemowo integruje się z obecnymi liniami i recepturami przetwarzania żywności. Photo Credit: bady abbas